Sunday 23 May 2010

Καλοκαιράκι

Δεν ξέρω τι καιρό έχετε στην Ελλάδα (όλο για βροχές ακούω, ελπίζω να πρόκειται για φήμες) αλλά εμείς εδώ έχουμε καλοκαιράκι. Σήμερα ο υδράργυρος έφτασε τους 25°C και αύριο λέει θα πάει ακόμα πιο ψηλά. Δεν θα κρατήσει βέβαια... η πρόγνωση της Τετάρτης μιλάει για 5-17°C. Ένας λόγος παραπάνω να χαρούμε τις υψηλές θερμοκρασίες τώρα που τις έχουμε.

Το τι μπάρμπεκιου έχει γίνει αυτό το σαββατοκύριακο, δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Κάθε φορά που βγαίνω στο μπαλκόνι μυρίζω ψητό. Όσοι δεν κάνουν μπάρμπεκιου, κάνουν πικ νικ σε πάρκα και κήπους.


Εγώ ούτε μπάρμπεκιου έκανα, ούτε πικ νικ. Είπα να θυμηθώ τις ρίζες μου και έτσι έφτιαξα παστίτσιο. Ήταν η πρώτη μου φορά και δεν έγινε πολύ εμφανίσιμο, αλλά γευστικά ήταν αρκετά καλό. Το φάγαμε στο σαλόνι, με τα παράθυρα ανοιχτά, φορώντας σορτς και κοντομάνικα και πίνοντας μπύρες, ενώ από τους γύρω κήπους ακούγαμε συνέχεια ομιλίες και γέλια.

Ήταν σχεδόν σαν να είμαστε στην Ελλάδα.

Tuesday 11 May 2010

Ένα παράδειγμα

Έχω πολύ καιρό να γράψω στο ιστολόγιο, πάνω από ενάμιση μήνα. Αρχικά διέκοψα λόγω Πάσχα, μετά μου έτυχαν διάφορα και δεν είχα χρόνο, και όταν με το καλό ξεμπέρδεψα από τις γιορτές και τα τρεχάματα, ήρθαν τα νέα από την Ελλάδα και με αποτελείωσαν.

Φυσικά έχω άποψη για όσα γίνονται, για το ΔΝΤ, τις πορείες, τις δολοφονίες-προβοκάτσιες, την κατάσταση της οικονομίας, τους δημοσίους υπαλλήλους. Αλλά έχω τόσα πολλά να πω που δεν ξέρω από πού να πρωταρχίσω. Και έτσι, προς το παρόν, σκέφτομαι αλλά δεν γράφω.

Διαβάζω όμως πολλά ιστολόγια, περισσότερα απ' όσα διάβαζα όταν έγραφα. Πριν λίγο διάβασα μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση του Προκόπη Δούκα στο ιστολόγιό του. Ο τίτλος την ανάρτησης είναι Μερικά παραδείγματα είπα απλώς... και τα παραδείγματα αφορούν στις αντιδράσεις μας απέναντι σε καταστάσεις που δεν μας αρέσουν. Αυτό που προτείνει ο Προκόπης είναι να προσπαθούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, μικρά ή μεγάλα, αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας σε ατομικό επίπεδο, αντί να περιμένουμε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να κάνουμε μαζικούς αγώνες. Απλό και ενδεχομένως πιο αποτελεσματικό από τις πορείες, τις φωνές και τους διαπληκτισμούς.

Ανακάλυψα πρόσφατα ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχει δυνατότητα να συγκρίνει κανείς τις τιμές των καυσίμων σε όλες τις περιοχές της χώρας, και όχι μόνο αυτό αλλά και να δει σε ποια πρατήρια έχουν επιβληθεί πρόστιμα για νοθεία καυσίμων. Δεν ξέρω πόσο καιρό λειτουργεί η εφαρμογή αυτή ή αν ο κόσμος γενικά γνωρίζει την ύπαρξή της. Εγώ δεν τη γνώριζα και σκέφτηκα πως μπορεί να είναι κι άλλοι που δεν έχουν ιδέα.


Θυμάμαι όταν έγινε η απελευθέρωση των τιμών των καυσίμων, αυτοί που ήταν υπέρ έλεγαν ότι έτσι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές γιατί οι καταναλωτές θα πηγαίνουν στο πρατήριο που πουλάει τη βενζίνη φτηνότερα, ενώ αυτοί που ήταν κατά έλεγαν ότι μέχρι να κάνεις βόλτα σε όλα τα πρατήρια για να δεις τι τιμές έχουν, θα έχεις σπαταλήσει πιο πολλά χρήματα απ' ό,τι αν πήγαινες στο πρώτο πρατήριο που θα έβρισκες μπροστά σου, κι ας ήταν το ακριβότερο.

Τότε βέβαια δεν είχαμε ίντερνετ. Τώρα όμως έχουμε και μπορούμε να κάνουμε τις συγκρίσεις μας ανά πάσα στιγμή, συνεπώς μπορούμε να φερθούμε με τρόπο συμφέροντα για την τσέπη μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και να αποφύγουμε αυτούς που αποδεδειγμένα νοθεύουν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να συγκρίνετε τις τιμές των πρατηρίων που σας ενδιαφέρουν είναι να πάτε στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του ΥΠΑΝ και να πατήστε στην ταμπέλα των Καταναλωτών. Τα υπόλοιπα είναι αυτονόητα.

Ένα παράδειγμα είναι μόνο... του πώς μπορούμε να γίνουμε πιο σωστοί πολίτες και πιο ξύπνιοι καταναλωτές. Ελπίζω σε κάποιον να φανεί χρήσιμο.