Tuesday 21 August 2007

Πέντε μέρες, πέντε πόλεις και μια παραλία

Η περιοδεία στην Γαλλία ξεκίνησε σαν ιδέα πέρσυ την άνοιξη, όταν βρήκα στην εφημερίδα Τhe Independent ένα ένθετο για την Αβινιόν, μια πόλη της ΝΑ Γαλλίας που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Άγγλους. Το ένθετο πρότεινε τη διαδρομή Λονδίνο-Λίλη-Παρίσι-Λυών-Αβινιόν, που μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρουσα, και το κράτησα με σκοπό κάποια στιγμή να οργανώσω το σχετικό ταξίδι. Ένα χρόνο αργότερα, γράφοντας τα ποστ για τη Ζυρίχη, ο Επίκουρος με παρέπεμψε σε ένα παλιότερο δικό του ποστ για τη Γενεύη, όπου αναφερόταν στα Fêtes de Genève, μια γιορτή μουσικής που γίνεται στις αρχές του Αυγούστου. Εκεί μου μπήκε η ιδέα να συνδιάσω τα δύο ταξίδια. Μια γρήγορη ματιά σε ταξιδιωτικό χάρτη επιβεβαίωσε αυτό που σκεφτόμουν: ότι η Γενεύη είναι κοντά στη Λυών και ότι συνδέεται σιδηροδρομικά με την Αβινιόν.

Έτσι έφτιαξα ένα πενθήμερο δρομολόγιο κόβοντας τη Λίλη (που την είχαμε ξαναδεί και που έχει το βασικό μειονέκτημα ότι είναι στο βορρά), και με τη Γενεύη εμβόλιμη μεταξύ Λυών και Αβινιόν. Κλείσαμε εισιτήρια και ξενοδοχεία και αρχίσαμε να τσεκάρουμε τι άλλο μπορούμε να δούμε γύρω από την Αβινιόν. Με το νερουλιαστό καλοκαίρι που περάσαμε φέτος, η απόφαση ήταν εύκολη: έπρεπε να φτάσουμε μέχρι τη Μεσόγειο, ώστε να κάνουμε έστω ένα μπάνιο. Το πιο κοντινό θέρετρο στην Αβινιόν είναι το Αγκντ. Βρήκαμε και μια πόλη με πολιτιστικό ενδιαφέρον στο ενδιάμεσο, τη Νιμ, τη βάλαμε κι αυτή στο πρόγραμμα, και ολοκληρώσαμε το πλάνο μας: πέντε μέρες, πέντε πόλεις και μια παραλία.

Ακούγεται πολύ, αλλά με τις ταχύτητες που πιάνουν τα τρένα στη Γαλλία (320 χλμ την ώρα) καμιά διαδρομή δεν κράτησε πάνω από 3 ώρες. Επιπλέον, επειδή ήταν Αύγουστος και τα τρένα μισοάδεια, βρήκαμε φτηνά εισιτήρια στην πρώτη θέση, και ταξιδέψαμε με πολλή άνεση. Τα ξενοδοχεία ήταν αρκετά φτηνά (από 55-75 ευρώ το δίκλινο) και ακριβώς όπως τα θέλαμε, δίπλα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Οι πόλεις που είδαμε μας άρεσαν όλες, η ατμόσφαιρα στη Γενεύη ήταν όπως την είχε περιγράψει ο Επίκουρος, ο καιρός τέλειος, η δε παραλία το κερασάκι στην τούρτα!

Συνεχίζεται...

14 comments:

ADERGHIL said...

good timing ;-) ...greetings from South France.

stefanos said...

ανυπομονώ για περισσότερες λεπτομέρειες

Anonymous said...

Μπράβο ρε σι Σοφία.Δεν προλαβαίνουμε να σε διαβάζουμε:).Πάντως τέτοια τρένα αν λειτουργούν με υπεραγωγούς είναι κοστοβόρα η συντήρηση τους και γι αυτό στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια.Βέβαια δε δικαιολογείται και η άθλια κατάσταση που μερικά από αυτά βρίσκονται...

Epikouros said...

:-D Το διάβασα με έκπληξη και αγωνία το post σου. Αρχικά η έκπληξη που κάποιος πείστηκε από post μου για να επισκεφθεί ένα μέρος (ακόμα περισσότερο τον "πληκτικό παράδεισο" της Γενεύης όπως την είχα αποκαλέσει) και έπειτα η αγωνία. Σκεφτόμουν "Ωχ, αν δεν πέρασε καλά, στο τέλος του post θα μου τα χώνει και θα ζητάει τα ρέστα!"... :-)))
Περιμένω την συνέχεια...

Natassa said...

Σοφία όταν είχα πάει και γω στην Αβινιόν -στην υπέροχη Αβινιόν- είχα μείνει 2 μέρες στην Nimes για δουλειά, Φεβρουάριος και μεσοβδόμαδο, γμσ τα ήταν τελείως χάλια, ενώ μ αρεσε τα ταξίδι μου πέρασα υπέροχα όσο θυμάμαι την Nimes βραδυ, τι να σου πω εστριβες από την γωνία και περίμενες να πεταχτεί το φαντασμα μπροστά σου και να σου κάνει μπουυυυ.
Θα κάνω μεγάλη χαρά να δω την Νιμ σε φώτος μέρα, διότι μόνο βράδυ την είδα έρημη και το κρύο τρυπούσε κόκαλα.
Ανυπομονώ να δω φώτος.
Νατάσσα
υ.γ. μπορώ να βάλω ένα λινκ για το Blog σου στο δικό μου?

Σοφία said...

@ Cursed: Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι οι υπεραγωγοί, ούτε αν τους έχουν τα γαλλικά τρένα (φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι στο σύστημα κίνησης/ηλεκτροδότησης), πάντως δεν μας λείπουν μόνο αυτοί. Μας λείπουν σωστές ράγες, τούνελ, τρένα, υποδομή και ένα σωρό άλλα πράγματα.

@ Epikouros: Πέρασα τέλεια! Άλλωστε στη Γενεύη είχα ξαναπάει, οπότε ήξερα τι να περιμένω. Ίσα-ίσα που το ποστ σου βοήθησε να δω περισσότερα πράγματα απ' όσα είχα δει την περασμένη φορά (π.χ. το τεράστιο παγκάκι χεχε).

@ Natassa: Η Νιμ ήταν συμπαθέστατη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα δεις και τις φωτογραφίες.
Όσο για το λινκ, βεβαίως να βάλεις και σ' ευχαριστώ!

Unknown said...

Αναμενουμε με αγωνία! Πότε έλαβα χώρα το ταξίδι?

An-Lu said...

Ωωωωωω!!!! Τα καλά του να μένεις στο Νησί των Πυροτεχνημάτων!!!!



Μα δεν είναι υπέροχα τα τραίνα;!!!!

Anonymous said...

Από τιμές τι λέει η Γαλλία?Θυμίζει κάτι απο νορβηγία ή είναι σαν το Λονδινο?

alienlover said...

ζηλεύω ζηλεύω ζηλεύω ζηλεύω :'(((((((((

Σοφία said...

@ Themos: Στις αρχές του μήνα.

@ An-Lu: Eίναι πολύ βολικά, δεν μπορώ να πω :-)

@ Cursed: Καμία σχέση με Νορβηγία. Πιο φτηνή από την Αγγλία, πιο ακριβή από την Ελλάδα. Οι ντόπιοι παραπονιούνται ότι οι τιμές έχουν ανέβει μετά το ευρώ, αλλά οι μισθοί έχουν μείνει στάσιμοι...

@ Alienlover: Μήπως να ετοίμαζες κανένα ταξίδι;

Σοφία said...

@ BathTub Is/land: Τυχερέ! Σε ποιο μέρος είσαι;

@ Στέφανος: Έρχονται, έρχονται :-)

the BluElephant said...

με λυγά λόγια...

κακοπερνάς!!!!

Σοφία said...

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω παράπονο ;-)